Najlepsza kuchnia włoska w Krakowie

0

Nie jesteśmy w stanie debatować o włoskich tradycjach, nie mówiąc o jedzeniu. Jest to ważna część włoskiego życia i może być jedyną włoską tradycją, jaką nie-Włosi znają najlepiej. W najwyższym stopniu kultowymi włoskimi daniami są makarony oraz pizza, lecz dania kuchni włoskiej są wybitnie zróżnicowane – w zależności do tego, o jakim regionie Włoch mowa. Kultowe potrawy włosko-amerykańskie pochodzą generalnie z południowej części kraju i wyspy Sycylii, tuż przy południowym wybrzeżu. Duża grupa Włochów ogłosi, że Włochy nie są monokulturowe, a Włosi są w wielu przypadkach dumni z ich regionalnego dziedzictwa, tak jak i całego narodu.

Otwarta kuchnia włoska Kraków   

Składnik kuchni włoskiej
Kuchnia włoska oparta jest na tradycji chłopskiej oraz w ten sposób polega na niedrogiej, lokalnie dostępnej żywności w gigantycznym stopniu. Ludność Włoch była w historii dosyć uboga i musiała polegać na osiągalnych lokalnie produktach spożywczych, aby utworzyć swoje przepisy kulinarne, wobec tego wiele dań kuchni włoskiej opiera się na prostych składnikach, takich jak ser, makaron, bakłażan, oliwki i oliwa z oliwek, a także inne artykuły, które Włosi mogli sobie wyhodować lub ewentualnie kupić za nieduże finanse. Ogólnie mówiąc, kuchnia włoska polega przede wszystkim na wykorzystaniu ogromnej jakości składników, a nie technologiach gotowania, co przeciwstawi z francuską kuchnią, jaka mocno uwidocznia technikę.

Jakich składników możemy spodziewać się we Włoskiej kuchni?
Lokalne kuchnie mają oddziaływanie na klimat, geografię oraz historię. Dania słowiańskie i kiełbaski są popularne w północno-wschodniej części-Wenecji Julijskiej, w historii częściowo zajmowanej przez Imperium Austro-Węgier. Pożywienie w Toskanii odzwierciedla gawędę chłopskiej kultury – obszar ten słynął od zawsze zasadniczo zupy robionej z resztek z innych dań oraz tanich warzyw. Sporo części Włoch jest zlokalizowana na wybrzeżu, w związku z tym owoce morza są o wiele ważniejszą częścią tradycji gotowania włoskiego aniżeli większa część ludzi zdaje sobie z tego sprawę. Sardynia oraz Sycylia są regionami popularnymi ze stosowania przepisów dotyczących krewetek, miecznika, dorsza, sardynek oraz mątwy.