włoska kuchnia

0

Apetyczny, jednoczący się z włoskimi potrawami ser – czy wiecie, o jakim towarze mowa? Ewidentnie, gra toczy się o mozzarellę. Znany na całym świecie ser pochodzi z południowych rejonów Włoch, a dokumentnie z rejonu Kampania.
ill gusto italiano

Swoją popularność zawdzięcza nie wyłącznie dzięki łagodnemu smaku, niemniej jednak też specyficznemu zachowaniu po podgrzaniu. Otóż potrawy z serem mozzarellą po podgrzaniu nabierają gruntownie innowacyjnego oblicza – ser w specyficzny sposób rozciąga się, niemniej jednak jednocześnie nie zmienia własnego delikatnego i naturalnego smaku.
tiramisu galbani
przepis na dobra włoska pizzę   
Jak oraz z czego powstaje mozzarella?
Miłośnicy włoskiej pizzy bądź innych potraw, czy to z makaronami czy też innymi wybornymi akcesoriami okraszonymi tym naturalnie serem rzadko zastanawiają się, jak oraz z czego powstaje ich przysmak. Biegnijmy z wyjaśnieniem – włoska mozzarella (ta oryginalna, nie towary seropodobne) powstaje ze świeżego mleka bawolic lub ewentualnie mieszanki mleka bawolic i krów. To, co jest niezwykle charakterystyczne dla mozzarelli to również jej kształt – ser przyjmuje formę obłej kuli. Mieszanka mleka i akcesoriów zatapiana jest w serwatce, gdzie uzyskuje się finalny kształt oraz smak. Niewątpliwie ser mozzarella nie jest sprzedawany tak, jak inne sery – mozzarella trafia do punktów sprzedaży w szczególnych pojemnikach oraz opakowaniach, w których jest zanurzona niedużą ilością serwatki. Dzięki temu ser jest cały czas świeży i nie traci smaku.
Oryginalna mozarella versus towary sero podobne
Wszyscy miłośnicy serów, restauratorzy, kucharze lub po prostu stereotypowi ludzie wiedzą, że nie zawsze na półkach sklepowych ser to tak w rzeczywistości ser. W większości wypadków wyprzedawany towar to towary seropodobne, o czym jesteśmy w stanie przeczytać na etykietach opakowań. Ten problem dotyczy też mozzarelli. W jaki sposób nadmieniono na początku artykułu, mozzarella pochodzi z Włoch, a jej w największym stopniu znana oraz legendarna odmiana mozzarella di bufala campana wytwarzana jest wyłącznie w południowej części Włoch z regionie Kampania wedle sztampowych historycznych receptur z miasta Aversa w prowincji Caserta. Co ważne, również nazwa i receptura są napisane na listę artykułów chronionych i tradycyjnych.
Skąd w związku z tym wziąć oryginalny, dobry ser mozzarella? Wystarczy jedynie udać się do przetestowanych delikatesów. Trzeba niemniej jednak liczyć się z tym, że nowatorski włoski ser będzie niemało droższy, niż wyprzedawane w dyskontach artykuły seropodobne. Jako miłośnicy schematycznego sera mozzarella możemy oznajmić jedno – w samej rzeczy należałoby dopłacić oraz nasycać się pysznym smakiem.